19 - 20 - 21 oktober 2017

Ontheffing rijbewijs C voor EV-besteller

  • 2017-09-01 12:49
  • Fleet&Mobility

De Europese Commissie staat toe dat Nederland elektrische bestelauto's met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 4.250 kilo uitsluit van rijbewijscategorie C. Dat meldt branchevereniging voor logistiek Evofenedex.

Eerder dit jaar vroeg het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) daarom bij de Commissie, op verzoek van een dertiental organisaties in transport en logistiek, waaronder Evofenedex. De ontheffing wordt alleen verleend voor volledig elektrisch aangedreven motorvoertuigen zonder aanhangwagen. Die zijn fors zwaarder dan conventionele bedrijfswagens, vanwege het accupakket dat zij aan boord hebben. Daardoor overschrijden dergelijke bedrijfswagens al gauw de grens van 3.500 kilo maximaal toegestaan gewicht, waardoor de bestuurder ervan plots over een groot rijbewijs (categorie C) zou moeten beschikken. Onder de ontheffing is dat dus niet langer het geval, waardoor elektrisch rijden voor meer bedrijven aantrekkelijk wordt.

De brancheorganisatie verwacht dat de ontheffing medio 2018 in werking treedt. De ontheffing geldt voor vijf jaar en alleen voor het Nederlandse wegennet.

Bron: Fleet&Mobility

Deel dit artikel

Latest Video